poniedziałek, 4 lutego 2013

Kurczak w cieście francuskim

Lubię gotować i jeść. Moja niekończąca się miłość to słodycze. Walczę z tym jak mogę, nie zawsze skutecznie...     Ale dzisiaj nie o tym, dzisiaj danie które może jest powszechnie znane  ale ja odkryłam je dopiero jakiś rok temu i .... bardzo przypadło nam do gustu.
 Uwielbiam ciasto francuskie ( wprawdzie jeszcze nie odważyłam się zrobić sama, ale to gotowe też mi smakuje ) - za zapach!!! za kolor  i konsystencję - i w połączeniu z tym  kurczakiem smakuje rewelacyjnie.
Często wracam do tego dania - i dzisiaj właśnie robiłam je na obiad.

Do przygotowania mojej wersji potrzebne będą :
1. jedna pierś z kurczaka
2. jeden płat ciasta francuskiego
3. ok. 20dkg pieczarek
4. 1 cebula
5.kilka plasterków sera żółtego
6. przyprawa do kurczaka, pieprz, rozmaryn

Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia. dzielimy je na trzy części (środkowa może być troszeczkę szersza ) i po bokach wzdłuż dłuższego boku nacinamy  na mniej więcej równe paski ok. 2cmm szerokości. Na niepociętej środkowej części układamy  pierś z kurczaka. Posypujemy ją przyprawami i rozmarynem ( ja używam świeżego )

 
Następnie układamy podsmażone pieczarki z cebulką i plasterki sera żółtego
 

 
Zabieramy się do zaplatania, robimy to tak jak warkocz, na zmianę najpierw prawy paseczek, później lewy. Między paseczkami zostawiamy delikatne szczelinki, żeby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Gotowy wkładamy na 15 minut do lodówki
 
 
Przed pieczeniem całość smarujemy roztrzepanym jajkiem, dzięki temu ciasto pięknie się przyrumieni
 
 
Pieczemy ok. 35 min. w temperaturze  220 stopni
 
 
I gotowe, pyszne, chrupiące, zapach w domu niesamowity.....
 Można go jeść na ciepło ale równie dobrze smakuje na zimno
Smacznego!!!
 
 
 
 
 
 
 




8 komentarzy:

  1. Proszę o więcej takich pysznych przepisów, robiłam już dwa razy;
    Palce lizać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj napewno będą nowe, muszę tylko zakończyć sezon pisankowy i zabieram się za gotowanie

      Usuń
  2. Witaj Femi :)
    Trafiłam do Ciebie z deccorii i wiem, że będę zaglądać często. Ja również proszę o kolejne przepisy :) Ten kurczak w cieście w Twoim wydaniu wygląda tak apetycznie, że dzisiaj z rana zakupiłam wszystkie potrzebne produkty i za chwilę rozpocznę pieczenie tych pysznośći :)) Pozdrawiam serdecznie :)

    P.S. Także uwielbiam słodycze ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Czekam na relację czy smakowałao również Twojej rodzince :)
      Pozdrawiam
      Jola

      Usuń
    2. Jolu, smakowało całej rodzince, tak jak pisałaś jest wyśmienity na gorąco jak i na zimno :) Piekłam go tylko trochę krócej, bo ciasto się za bardzo zaczęło rumienić ;) Pozdrawiam,
      Anna

      Usuń
  3. Pyszności, w dodatku szybkie i proste w przygotowaniu. Pięknie dziękuję za dodanie wspaniałego i czytelnego przepisu Jolu :*
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie lubię najbardziej, szybkie, smakowite a jeszcze jak zostaje na drugi dzień i można znowu podać to już w ogóle rewelacja....
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Rolada zrobiła furorę na wielu stołach moich znajomych, czekamy wszyscy z utęsknieniem na kolejny prosty a zarazem wyszukany przepis :)

    OdpowiedzUsuń