Uwielbiam ciasto francuskie ( wprawdzie jeszcze nie odważyłam się zrobić sama, ale to gotowe też mi smakuje ) - za zapach!!! za kolor i konsystencję - i w połączeniu z tym kurczakiem smakuje rewelacyjnie.
Często wracam do tego dania - i dzisiaj właśnie robiłam je na obiad.
Do przygotowania mojej wersji potrzebne będą :
1. jedna pierś z kurczaka
2. jeden płat ciasta francuskiego
3. ok. 20dkg pieczarek
4. 1 cebula
5.kilka plasterków sera żółtego
6. przyprawa do kurczaka, pieprz, rozmaryn
Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia. dzielimy je na trzy części (środkowa może być troszeczkę szersza ) i po bokach wzdłuż dłuższego boku nacinamy na mniej więcej równe paski ok. 2cmm szerokości. Na niepociętej środkowej części układamy pierś z kurczaka. Posypujemy ją przyprawami i rozmarynem ( ja używam świeżego )
Następnie układamy podsmażone pieczarki z cebulką i plasterki sera żółtego
Zabieramy się do zaplatania, robimy to tak jak warkocz, na zmianę najpierw prawy paseczek, później lewy. Między paseczkami zostawiamy delikatne szczelinki, żeby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Gotowy wkładamy na 15 minut do lodówki
Przed pieczeniem całość smarujemy roztrzepanym jajkiem, dzięki temu ciasto pięknie się przyrumieni
Pieczemy ok. 35 min. w temperaturze 220 stopni
I gotowe, pyszne, chrupiące, zapach w domu niesamowity.....
Można go jeść na ciepło ale równie dobrze smakuje na zimno
Smacznego!!!
Proszę o więcej takich pysznych przepisów, robiłam już dwa razy;
OdpowiedzUsuńPalce lizać
Oj napewno będą nowe, muszę tylko zakończyć sezon pisankowy i zabieram się za gotowanie
UsuńWitaj Femi :)
OdpowiedzUsuńTrafiłam do Ciebie z deccorii i wiem, że będę zaglądać często. Ja również proszę o kolejne przepisy :) Ten kurczak w cieście w Twoim wydaniu wygląda tak apetycznie, że dzisiaj z rana zakupiłam wszystkie potrzebne produkty i za chwilę rozpocznę pieczenie tych pysznośći :)) Pozdrawiam serdecznie :)
P.S. Także uwielbiam słodycze ;))
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Czekam na relację czy smakowałao również Twojej rodzince :)
UsuńPozdrawiam
Jola
Jolu, smakowało całej rodzince, tak jak pisałaś jest wyśmienity na gorąco jak i na zimno :) Piekłam go tylko trochę krócej, bo ciasto się za bardzo zaczęło rumienić ;) Pozdrawiam,
UsuńAnna
Pyszności, w dodatku szybkie i proste w przygotowaniu. Pięknie dziękuję za dodanie wspaniałego i czytelnego przepisu Jolu :*
OdpowiedzUsuńEwelina
Takie lubię najbardziej, szybkie, smakowite a jeszcze jak zostaje na drugi dzień i można znowu podać to już w ogóle rewelacja....
UsuńPozdrawiam
Rolada zrobiła furorę na wielu stołach moich znajomych, czekamy wszyscy z utęsknieniem na kolejny prosty a zarazem wyszukany przepis :)
OdpowiedzUsuń